Домашен офис по време на коронавирус

Работете от вкъщи заради COVID-19.
Защитете Вас и бизнеса си с услугите на „Вижън Системс“
Отдалечената работа е известна като много трудна за осигуряване, администриране и защита. Във време когато повечето хора работят отдалечено, мрежите биват атакувани масово и проблемите със сигурността се увеличават. Вашите служители може да не са наясно с най-добрите практики, като винаги да използват VPN в обществени мрежи или как да се справят с предизвикателствата на връзката с корпоративната база данни. Това може да доведе до значителен организационен риск. Вземете превантивни мерки и заявете Вашата консултация тук.

Лоши практики при работата от вкъщи:

 1. Осигуряване на несигурен достъп до вътрешни ресурси на компанията.
 2. Липса на антивирусен софтуер.
 3. Липса на многофакторна автентикация.
 4. Споделяне на чувствителна информация чрез „алтернативни“ канали за комуникация.
 5. Достъпване на фирмена информация чрез компрометирани устройства.
 6. Използване на незащитена интернет връзка.
 7. Липса на ъпдейти, отговарящи за Вашата кибер сигурност.

1. Осигуряване на несигурен достъп до вътрешни ресурси на компанията.

Създаването на мрежи от лица, които на са специалисти в дадената сфера може да доведе до сериозни рискове за Вас и Вашия бизнес. Представете си, че вече е настроен достъп, за да можете да се свързвате отдалечено до файловете си, но е пропуснато да бъде добавено ниво на сигурност, защитен протокол или дори парола. Не искате хакерите да „подслушват“ прехвърлените от Вас данни, нали? Използване на „Алтернативни“ софтуери за отдалечен достъп не винаги е най-сигурното решение, което можете да използвате. Да, настройката им и потребителският интерфейс са много по-лесни за навигиране, но нивото на сигурност съвсем не е същото като при професионално решение. Надолу можете да разберете повече за това, защо трябва да използвате VPN и Remote Desktop.

2. Липса на антивирусен софтуер.

В днешния онлайн свят компютър без антивирусен софтуер е като шофиране на кола без предпазен колан. В целия свят се използват над 2 милиарда персонални компютри (и още около 2 милиарда смартфони!) - повече от половината от тези компютри са свързани към интернет. За съжаление, има малка част от тези потребители, които се възползват от факта, че има невинни хора онлайн, проектирайки програми, наречени вируси, с цел да причинят щети на други компютри / мрежи.

3. Липса на многофакторна автентикация.

Една от най-често срещаните причини за разбиване на потребителски акаунти е използването на слаби пароли (по данни на Microsoft около 40% от хакнатите бизнес акаунти на клиенти на компанията са компрометирани, защото паролите им са били лесни за отгатване). Използването на еднакви пароли за всичките Ви нива на достъп, независимо от сложността им е потенциален рисков фактор. Връзката към Вашите машини трябва се осигурява само и единствено през защитени системи.

4. Споделяне на чувствителна информация чрез „алтернативни“ канали за комуникация.

Доста често, в стремежа си да са по-продуктивни или просто да им е по-лесно, колегите Ви използват алтернативни технологични решения по свое усмотрение, за да обменят информация или да разговарят помежду си, да изпращат файлове, оферти, договори и т.н. Липсата на криптиращи защитни протоколи в тези приложения (Skype, Viber, WhatsApp и др.) може да доведе до компрометиране на чувствителна фирмена информация. Препоръчителен официален канал остава имейлът. При правилна конфигурация той разполага с SSL сертификация, позволяваща защитено изпращане и получаване на информацията между двете комуникиращи страни.

5. Достъпване на фирмена информация чрез компрометирани устройства.

Използването на персонални устройства (или още по-зле – обществени, например в интернет кафе) за връзка към фирмени бази с данни крие своите рискове. Това може да ви донесе само главоболия, колкото и да е „грамотен“ човекът, работещ от вкъщи. Непроверените машини могат да заразят цялата Ви фирмена структура, без дори да подозирате.

6. Използване на незащитена интернет връзка.

Задължително използвайте VPN. Така, дори и от вкъщи, от кафето, парка, откъдето и да е, служителите Ви ще са свързани изцяло чрез криптирана връзка през защитната стена. Ползата за Вас е, че ще може да налагате политики и проверки за зловредни активности на целия трафик, генериран от потребителя.

7. Липса на ъпдейти, отговарящи за Вашата кибер сигурност.

Всеки един софтуер в даден момент бива атакуван от хакерски атаки. Поради тази причина производителите както на софтуер, така и на хардуер пускат регулярни ъпдейти за сигурността на своите продукти. Липсата на отговорност за тяхното своевременно въвеждане във Вашите системи Ви излага на сериозен риск.

Как да оптимизираме работата от вкъщи?

 • Използвайте VPN layer 2 със строго криптиране от край до край.
 • Осигуряване на антивирусна защита с Web Filtering.
 • Използване на Remote Desktop съвместно с VPN.
 • Директна връзка към служебната работна станция.
 • Задаване на сигурни пароли за всички използвани мрежи.
 • Следене и прилагане на ъпдейти.

Използвайте VPN layer 2 със строго криптиране от край до край.

Layer 2 Tunneling Protocol (или L2TP) е един от най-популярните протоколи в света, които се използват за изграждане на виртуални мрежи. В L2TP VPN се сливат два надеждни протокола: PPTP на Microsoft и Cisco за L2F. Това прави дори безплатния L2TP VPN един от най-добрите протоколи, които можете да използвате. Той не само криптира информацията, за да затрудни „подслушването“ ѝ, но освен това предотвратява и промяната на данните по време на движение между изпращача и получателя.

Осигуряване на антивирусна защита с Web Filtering.

Система без антивирус е точно като къща с отворена врата. Отворена и незащитена врата ще привлече всички натрапници и взломници във Вашия дом. По същия начин незащитен компютър ще покани всички вируси в системата. Антивирусът ще действа като затворена врата с охрана за вашия компютър, който отблъсква всички злонамерени нахлуващи вируси.

Използване на Remote Desktop съвместно с VPN.

Много хора смятат, че VPN и Remote Desktop са едно и също нещо, но това на практика не е така. VPN или Virtual Private Networks може да Ви осигури криптиране на информацията и сигурна, анонимна връзка. Друга причина за използването на VPN е да имате достъп до офисната мрежа от разстояние. Това може да Ви позволи да получите достъп до работната среда и файловата структура, намираща се във Вашия централен офис. Remote Desktop от своя страна има една единствена цел - да позволи на човек да влезе в своя компютър, част от офисната мрежа и от разстояние да вижда графичния им интерфейс. За съжаление проблемът при него е, че сам по себе си е много несигурен и с малко постоянство човек, който желае да Ви навреди, може да получи достъп до мрежата. Следователно, в повечето случаи, Remote Desktop се използва в кореспонденция с VPN и правилната им настройка е ключова.

Директна връзка към служебната работна станция.

Подсигурената директна връзка към Вашата офисна работна станция винаги е по-добрия вариант от директното добавяне на пощи и потребителски софтуер домашния Ви компютър. Не само, че можете да използвате лицензите за вече закупените програми, но можете да сте сигурни и че те ще работят безпроблемно с ресурсите на Вашата машина.

Задаване на сигурни пароли за всички използвани мрежи.

Разумно е да създадете дълга парола за защита на Вашата безжична мрежа, за да затрудните натрапниците да проникнат в нея, от където могат да:
 • Разглеждат файлове на Вашите системи и да разпространят вируси.
 • Да видят всички посещавани от Вас уебсайтове.
 • Да извършват незаконни действия, използвайки Вашият интернет протокол.

Кои сме ние?

Фирма „Вижън Системс“ ЕООД се специализира в изграждането и поддръжка на компютърни мрежи и системи. Нашата мисия е Вашата безпроблемна работа, независимо дали тя е в условията на домашен офис или се намирате физически във Вашата офис сграда. Ние ще се погрижим да останете защитени и работата Ви да не спира.
Във връзка с наложената извънредна ситуация в страната, основният ни приоритет е здравето на нашите служители, клиенти и партньори! Затова ние от Вижън Системс сме подготвили услуги с превантивни мерки за облекчаване на част от пречките, които настоящите събития създават пред българските фирми.
 • Настройка на VPN мрежа, плюс Remote desktop достъпи.
 • Антивирусна програма, плюс безплатна проверка на работната станция преди добавяне на VPN връзка.
 • Съдействие при внедряване на Network storage / File Server във Вашата фирмена структура
Направете така, че да си спестите нерви, време, усилия и неприятности, като подсигурите сигурен дистанционен офис. Или се свържете с нас, за да Ви помогнем в изграждането му.
Ticket